Project omschrijving

Welna

Voedselbos | Landgoed | Ondernemer

Het voedselbos op landgoed Welna heeft een bijzondere insteek: met ondersteuning vanuit Europese Plattelandsontwikkeling Programma (POP3 innovatieve concepten) worden vier kwadranten gerealiseerd met daarin verschillende uitgangspunten.

Frank: “In het productievak staan 21 goed bereikbare en bulkproducerende soorten, die  naast kwaliteitshout, ook noten, fruit en cider kunnen leveren. Hebben we het over de grote kruinbomen, de motors van het bos, dan zien we bekende en minder bekende soorten terug. Naast tamme kastanje, walnoot en linde zie je bijvoorbeel de pecan, verschillende esdoorns en Koreaanse pijnboom. We (her)introduceren bekende kleinere bomen, zoals de hazelaars en wilde appels en peren, maar ook de kweepeer en de Mirabel, of kroosjespruim. Veel verschillende bessen spelen natuurlijk een rol, daarnaast de druif, de olijfwilg, de honingbes en duindoorn. Op den duur kunnen paddestoelen natuurlijk niet ontbreken.

In het gastromische vak komen 61 soorten, waarvan de oogst aan restaurants of lokale markten kunnen leveren. Hier komen bijzondere soorten vruchten uit, maar ook blad, zaden, noten, baderen, scheuten, stuifmeel en paddestoelen. Hier vind je naast bovenstaande soorten ook de bekende Amerikaanse vogelkers, moerbei, vijg en abrikoos, de meer exotisch klinkende Chinese mahonie, cechuan perperboom en schijnaugurk. De vijfsmakenbes kan natuurlijk niet ontbreken.

In het biodiversiteitvak richten we ons hoofdzakelijk op het versterken van het ecosysteem.

Het vierde kwadrant is het belevingsvak waarin we de mens op meerdere manieren betrekken.”

Straks kunnen andere landgoederen of natuurbeheerders een kijkje in de keuken nemen om te onderzoeken of een voedselbos voor hen ook een gunstige ontwikkeling kan zijn. Nu al kan iedereen op voedseluithetbos.nl meer informatie vinden over de vier thema’s, de economische onderbouwing ervan downloaden en ook een online rapportage maken voor zijn of haar eigen land(goed).

.

.

Landgoed Welna

In de belangstelling

Trouw, 6 december 2018
Kastanjes, pecannoten en appelbesen: het voedselbos is de nieuwe bosbouwtrend
Over de voedselbosplannen op landgoed Welna