Project omschrijving

Ketelbroek

Voormalig maïsakker | Voedselbos sinds 2009 | 2,4 hectare

Wouter van Eck en Pieter Jansen kochten in 2009 een kale mais-akker nabij Groesbeek en begonnen daar met de aanplant van voedselbos Ketelbroek. Inmiddels is dit voedselbos gegroeid tot Nederland’s meest bekende voedselbos. De soorten die er staan zijn bijna ontelbaar, zo’n 400 in totaal, waarvan de meeste eetbaar. Inmiddels is voedselbos Ketelbroek ook een plek met extreem hoge biodiversiteit, er zijn zelfs dassen, wezels en vuurvliegjes gesignaleerd.

Soorten in Ketelbroek zijn bijvoorbeeld olijfwilg, pawpaw, Japanse pruim, kaki, tamme kastanje, hazelnoot, walnoot, Japanse walnoot, hickory, kruisbessen, nashi-peer en mispel.

Veel slimme inzichten uit permacultuur zijn op Ketelbroek toegepast. Zo staat een rij elzen (stikstofbinders) aan de kant waar de wind vandaan komt: het vallende blad vormt zo gratis bemesting, zelfs zonder arbeid! Een deel van het voedselbos is natte natuurzone, ingericht om biodiversiteit te bevorderen. De kikkers en padden die hier hun thuis hebben zorgen ook voor plaagbeheer. Het werk dat nodig was voor de inrichting van dat stuk is gedaan door het waterschap, omdat daar ook waterretentie is gerealiseerd.

.

.

Voedselbos Ketelbroek

Maak contact

voedselbos Ketelbroek is alleen te bezoeken via een excursie of rondleiding of evt op afspraak. Contact opnemen kan via kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com

www: Foodforest Ketelbroek

In de belangstelling

Volkskrant 19 februari 2019
Leuk, zo’n voedselbos, maar valt er ook een boterham mee te verdienen?
Mac van Dinther beschrijft Ketelbroek in de winter.

Groen Kennisnet 14 januari 2019
Op weg naar natuurinclusieve landbouw: het voedselbos van Wouter van Eck
Heldere uitleg van Ketelbroek met mooie beelden inclusief topkok Emile van der Staak die laat zien wat hij oogst en waarvoor

Volkskrant 26 november 2018
Welkom in het voedselbos, het paradijs van de luie boer
Prachtige longread, deel éen van vier door Mac van Dinther.