Cursussen, rondleidingen en plantdagen

De Voedselboss (2023)

Basiscursus voedselbossen
Leer de basis over voedselbossen via deze 5-daagse opleiding. Elke lesdag wordt de theorie afgewisseld met het bezoek aan een andere voedselbos. Raak geïnspireerd en leer over de belangrijkste uitgangspunten over voedselbossen. De basiscursus wordt in 2024 weer gegeven, de nieuwe data zijn nog niet bekend.
Masterclass Voedselbossen
Ga tijdens deze driedaagse cursus de diepte in over de doorontwikkeling van je eigen voedselbos. Daarnaast bezoeken we een uniek bijna 30 jaar oud voedselbos op een perceel van 4 ha. De data zijn 9 september, 23 september en 7 oktober.
Meer info over de cursussen op: https://www.devoedselboss.nl/cursussen/
Landscape Foodscape cursusaanbod

Basispluscursus voedselbossen (incl. ontwerphandvatten)

Door Jelle Fekkes (landschapsarchitect en voedselbosontwerper), met les 3 gastdocent Wouter van Eck

Zowel online als fysiek in Haarlem bij te wonen, door het jaar regelmatig nieuwe groepen. Eerstvolgende cursus start donderdag 28 september.

De basis-plus cursus vormt een gedegen kennismaking met voedselbosbouw. Na de cursus heb je een duidelijk begrip van (de werking) van voedselbossen, een beeld van de verschillende toepassingsmogelijkheden, weet je hoe je er mee aan de slag kan gaan en hoe je je er verder in kunt verdiepen. Met een les samen met Wouter van Eck en excursies naar voedselbossen Ketelbroek, Kreilerwoud en/of Houtrak.

Meer informatie en aanmelden

Voedselbos Ketelbroek (2023)

Het cursusprogramma in Voedselbos Ketelbroek voor het nieuwe jaar is inmiddels ook vastgesteld. Hierbij combineren we inhoudelijke verdieping met de praktijk van Voedselbos Ketelbroek. Per cursus is een specifiek informatieblad beschikbaar, met uitleg over opzet, inhoud en kosten. Stuur hiervoor svp een mailtje naar: kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com

Training: start een Voedselbos

De training ‘Start een Voedselbos’ bestaat uit een online training, een modelplan en een offline training met rondleiding door Voedselbos Benthuizen. In de training komen alle aspecten van het opstarten van een voedselbos aan bod. Met vooral veel aandacht aan de organisatorische aspecten zoals verwerven van land, verdienmodellen, subsidiemogelijkheden, juridische aspecten, organisatievormen enz. De eerstvolgende offline trainingsdag is op vrijdag 27 oktober. 

Bij deze training kun je kiezen voor een individueel traject waarbij je helemaal je eigen tijd en tempo bepaald. Of je kunt kiezen voor een groepsbijeenkomst waarbij je ook veel inspiratie van anderen kunt opdoen. 

Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website: https://startvoedselbos.nl/

Meer informatie en aanmelden

Jaartraining Haal voedsel uit het bos

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

De jaartraining voedselbossen is modulair af te nemen, maar in zijn geheel een complete reis. Je reist door de seizoenen en ziet voedselbossen in alle seizoenen en stadia, maar je reist ook door het innerlijke proces daarachter: opnieuw leren observeren, leren ontwerpen leren het bedrijfsplan en verdienmodel op te zetten en dat durven realiseren. De modules zijn: basis, ontwerp en bedrijfsplan.

Docenten zijn Wouter van Eck, Martijn Aalbrecht, Maarten Schrama, Frank Gorter, Evelyn Derksen, Jelle Fekkes, Weruschca Kirkegaard, Marieke Karssen, Vincent Bogaart en Frank de Gram.

Mei tot december 2023

Meer informatie en aanmelden

Cursus ontwerp voor jouw voedselbos

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

De module ontwerp is een echte doe-module. Je leert van vier topexperts kijken en denken en vooral ook doen als een ontwerper. Hoe denk je in tijd, hoe vertaal je functies naar een plan, hoe kun je ideeën vertalen naar een schets, hoe kom je tot een beplantingsplan etc? En, je krijgt ook nog een introductie in het pakket waar alle professionele ontwerpers mee werken.

Alle docenten in deze module gaan er van uit dat je de basis al hebt. Als je die nog niet hebt, raden we je aan om eerst de basismodule te volgen.
We geven de module ontwerp in 2023 drie keer, een keer op vrijdagen in april en mei; op donderdagen in mei en juni en op woensdagen in september en oktober.

Meer informatie en aanmelden

Voedselbos cursus voor professionals in beleid, uitvoering en advies

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

In een bomvolle, compacte, tweedaagse cursus vertellen we alles wat je moet weten om zowel voedselbossen in de stedelijke en sociale context als voedselbossen in de context van landbouw,  plattelandsvernieuwing en de combinatie met natuur/Natura 2000 op een goede manier te kunnen waarderen en beoordelen.

De leerdoelen zijn:

  • Vertrouwd raken met de inhoudelijke basiskennis over voedselbossen als innovatieve methode.
  • Kennis van verschillende typen voedselbossen en verschillende werkvelden en functies die de voedselbossen kunnen vervullen.
  • Inzicht in het proces van het starten van een voedselbos en de hobbels die daarbij soms genomen moeten worden. We delen voorbeelden uit de praktijk van belemmerende en tegenstrijdige regels, plus mogelijke oplossingen.
  • Wegwijs raken in hoe voedselbossen een positieve bijdrage leveren aan diverse beleidsdoelen.

Deze cursus op 6 en 20 april is voor ambtenaren, beleidsadviseurs, bestuurders en politici bij de gemeente, provincie, waterschappen en het rijk, rentmeesters en advies/ingenieursbureaus.

Meer informatie en aanmelden

Verdiepingscursus bodem: de basis onder ieder gezond voedselbos

Georganiseerd door Voedsel uit het Bos

Met een voedselbos ga je bodems herstellen. Je laat de kruidlaag staan, en gebruikt geen kunstmest, gif of bestrijdingsmiddelen. Heel vaak echter is de bodem waarop een voedselbos wordt aangelegd sterk beschadigd. En dan valt dat herstel lang niet mee. Hoe kunnen we de bodem helpen zichzelf te herstellen?

Aan het eind van deze tweedaagse cursus weet je hoe jouw bodem in elkaar zit en wat je kan doen om deze te verbeteren. En heb je ook geleerd op welke signalen van je bomen en struiken in het voedselbos moet letten om de gezondheid ervan te bepalen.

31 mei en 14 juni 2023

Meer informatie en aanmelden

Voedselbos ontwerpcursus

Georganiseerd door Circle Ecology

1-2x per jaar start een nieuwe cyclus. Kijk op de website voor de data. (eerstvolgende start april 2022)

Met lessen van Malika Cieremans (CircleEcology) en een team van ervaren gastdocenten (o.a. Wouter van Eck, Martijn Aalbrecht, Jelle Fekkes, Chantal van Genderen en anderen).

In deze cursus werk je niet alleen inhoudelijk aan een ontwerpkaart en beplantingsplan, je doet ook elke lesdag inspiratie op voor jouw unieke ontwerp en soortenkeuzes door bezoek aan op een bestaande voedselboslocatie of -kwekerij, met ervaren experts en beheerders. Gaandeweg de cursus groeit je inzicht in hoe een voedselbos werkt en hoe je je dromen en wensen kunt vertalen naar een praktisch plan dat past bij jouw wensen en locatie.

(Voor)aanmelden voor de volgende cursus

Voedselbos basiscursus Xtra; incl. ontwerpstappen

(sinds 2016)
Door Malika Cieremans van Circle Ecology

Regelmatig nieuwe groepen tussen april en oktober. Eerstvolgende data zijn 15 en 22 september, in Ede-Wageningen. Plus rondleiding bij Voedselbos Ketelbroek op zondagmiddag 15 oktober.

De ins en outs van voedselbossen: wat het is, hoe het werkt, waar je op moet letten als je wilt starten + leren van bestaande voorbeelden in de stad (bostuin Pomonal, 2009), in het bos (Het Voedselrijk, 2019) en in de landbouw (excursie naar voedselbos Ketelbroek met Wouter van Eck)

Meer informatie en aanmelden
cultivar kornoelje

Voedselbos basiscursus plus ONLINE

Georganiseerd door Malika Cieremans van Circle Ecology

Hetzelfde uitgebreide programma boordevol ervaring en informatie als de live voedselbos-cursus.

– Start wanneer het jou uitkomt
– Kijk, luister en lees in je eigen tijd
– Stel je vragen in de zoom Q&A met Malika Cieremans
– Deel met mede-cursisten in de online voedselboscursus community
– Alleen achter je scherm kun je niet álles over voedselbossen leren. Daarom ook bij deze versie: live rondleidingen in bestaande voedselbossen.

  • voedselbos Ketelbroek (zondag 15 oktober)
  • voedselbos Het Voedselrijk (1x per maand, datum naar keuze)

Kies bij aanmelden voor “online” – je ziet dan ook wanneer de volgende Q&A sessies en live rondleidingen gepland zijn.

.

Meer informatie en aanmelden